Geen vrachtauto's meer in het centrum van Roermond? Het kan!

Tijdens een bezoek aan Roermond viel het student Mobiliteitswetenschappen Dante Miltenburg direct op: het grote aantal vrachtwagens dat aan het lossen was in Roermond. Het bleek de inspiratiebron voor zijn idee voor een beter bereikbaar Roermond: No Lorry City, no lorries, no worries!

De smalle straatjes in het doorgaans zo gezellige centrum van Roermond werden op verschillende plekken bijna volledig ingenomen door vrachtwagens. “Soms kon je nauwelijks tussen de camion en de gevel doorlopen”, memoreert Miltenburg, student aan de Universiteit Hasselt. “Het was echt zeer vervelend.”

Eenmaal terug in België ging hij aan de slag met dit probleem, geïnspireerd door zijn lessen Vracht en het CityDepot Hasselt. Deze duurzame distributeur begon ooit in Hasselt met één cargobike, maar opereert nu door heel België. Vrachtauto’s leveren de goederen bij een depot aan de rand van de stad af, de distributeur brengt het op een zo duurzaam mogelijke wijze de stad in.

“Dit kan ook in Roermond”, vertelt Miltenburg. “Stel je voor dat alle grote winkelketens hierbij zouden aansluiten. Dat scheelt een pak vrachtwagens op de stad en dat komt de leefbaarheid en gastvrijheid van Roermond ook ten goede.” Maar er zijn ook directe voordelen, volgens Miltenburg. Zo hebben winkels geen grote magazijnen meer nodig en zijn ‘gewone’ distributeurs geen kostbare tijd meer kwijt om tot diep in het centrum te geraken. Ze zouden gewoon kunnen lossen bij een van de twee hubs die Miltenburg voorzien heeft: een in het havengebied en een bij knooppunt Het Vonderen, waar de A2 en A73 samenkomen.

Ook wil hij twee hubs in de stad zelf voor particulieren realiseren, bijvoorbeeld in winkels. “Deze zouden dan 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk moeten zijn om pakketjes op te halen en verzenden. Ook dit scheelt weer een hoop heen en weer gerij met bestelbusjes”, legt Miltenburg uit.

Hij hoopt op de Boostcamp op 18 mei misschien wel CityDepot warm te krijgen om eens voorzichtig over de grens te kijken. “Maar in Roermond zit ook al CityHub; een concept dat veel raakvlakken heeft met mijn idee. Wellicht zien zij er ook wel iets in.”

Geen vrachtauto's meer in het centrum van Roermond? Het kan!