Changes Challenges Chances

Heeft u enig idee?

Welkom bij de Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond. Via deze Challenge daagt de Gemeente Roermond u, samen met haar partners, uit om oplossingen aan te dragen voor actuele vraagstukken op het gebied van leefbaarheid, bereikbaarheid en gezondheid van Roermond en de regio.

Praat, denkt en doet u ook mee? En wilt u kans maken op mooie prijzen? Stuur uw innovatieve idee uiterlijk 23 april in en wie weet is uw idee de winnende inzending van het Boostcamp op 18 mei!

Kansen voor Roermond

De regio Roermond heeft, mede door haar ligging midden in een Duits-Belgisch-Nederlandse Euregio, een interessante functie als woon-, werk- en recreatiegebied. Tegelijk kent de stad op het vlak van mobiliteit diverse uitdagingen. Na een innovatief opgestelde mobiliteitsvisie werkt de gemeente nu aan een innovatief mobiliteitsplan voor de toekomst. Samen met burgers en bedrijven. En samen met u?

Iedereen doet mee!

We zoeken naar concepten en ideeën die potentie hebben om uit te groeien tot icoonprojecten op het gebied van slimme mobiliteit en transport. We roepen iedereen op om met innovatieve ideeën een bijdrage te leveren aan de toekomst van mobiliteit, vervoer en transport: burgers, bedrijven, overheden, kennisinstellingen en scholen. Dus ook u. Om vooral ook de denkkracht en creativiteit van de jeugd te benutten, worden initiatieven vanuit het onderwijs gestimuleerd door middel van een extra Jongerenprijs voor het meest innovatieve idee dat vanuit het onderwijs wordt aangedragen.

Nieuws over de Challenge

 • ANWB zoekt mee naar ideeën mobiliteit voor regio Roermond ANWB zoekt mee naar ideeën mobiliteit voor regio Roermond

  Samen met de ANWB meedenken over de toekomst van de mobiliteit in Roermond.

  De ANWB heeft zich als netwerkpartner verbonden aan de Mobility & Transport Innovation Challenge en organiseert een interactieve en creatieve sessie waarbij we gezamenlijk met leden en vrijwilligers van de ANWB op zoek gaan naar goede en vernieuwende ideeën voor mobiliteit die een oplossing kunnen vormen voor de uitdagingen in Roermond. Ook jij mag meedenken!

  De ANWB zoekt leden die in de regio Roermond wonen en affiniteit hebben met mobiliteit. Tijdens een inspirerende sessie denk je mee over kansen en uitdagingen op het gebied van mobiliteit. De bijeenkomst vindt plaats op 18 april op het Stadhuis (Markt 31) in Roermond en duurt van 17.00 tot 20.00 uur. Voel jij je betrokken? Heb je vernieuwende ideeën over mobiliteit? Meld je dan voor 18 april aan! Er is plek voor 30 personen.

  Aanmelden kan hier!

 • RTV Roermond over de Mobility Challenge

  Leerlingen van een middelbare school uit Roermond, doen mee aan de Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond.

  Bekijk hier het filmpje van RTV Roermond.

   

   

 • Denk mee over uniek verkeersprobleem Roermond

  In Roermond loopt het verkeer, in tegenstelling tot veel andere steden, juist vast op feestdagen en in weekenden. ”Wij zijn de enige stad in Noord-West Europa waar je dit soort verkeersbewegingen ziet", aldus Raja Fick-Moussaoui, wethouder van ruimte, infrastructuur, milieu en natuur in gesprek met RTV  Roermond.

  Bekijk hier het interview van RTV Roermond met de mobiliteitswethouder.

 • Lancering Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond

  Op 1 december start in de ECI Cultuurfabriek te Roermond de “Mobility & Transport Innovation Challenge”. De Innovation Challenge is een innovatie-prijsvraag, waarbij via experts en buitenstaanders uit de mobiliteitswereld een zoektocht start naar vernieuwende ideeën die invulling geven aan een duurzame en leefbare toekomst voor de regio Roermond en daarbuiten.

  Aan deze challenge is een prijsvraag gekoppeld waaraan iedereen die geïnteresseerd is in mobiliteitsvraagstukken kan deelnemen. “We moedigen vooral ook inzendingen aan van mensen buiten het vakgebied mobiliteit of transport” aldus Wethouder Fick-Moussaoui van de Gemeente Roermond. “Zo krijgen we een mooie brede kijk op de toekomst van mobiliteit en vinden we hopelijk een aantal ideeën die kunnen uitgroeien tot krachtige oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken in onze stad en ook daarbuiten”.

  Zo is te lezen op de website van de gemeente Roermond. Klik hier voor het complete artikel.

 • Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond gelanceerd

  Donderdag 1 december is in de ECI Cultuurfabriek te Roermond de “Mobility & Transport Innovation Challenge” gelanceerd door Wethouder Fick-Moussaoui van de Gemeente Roermond. De Innovation Challenge is een innovatie-prijsvraag, waarbij via experts en buitenstaanders uit de mobiliteitswereld een zoektocht start naar vernieuwende ideeën die invulling geven aan een duurzame en leefbare toekomst voor de regio Roermond en daarbuiten. Minister Schultz van Haegen liet vanuit Brussel weten dat het goed is dat Roermond op deze manier aan de slag gaat met de met de toekomst van mobiliteit. “Ik ben benieuwd welke innovatieve en creatieve oplossingen worden aangedragen voor de mobiliteitsuitdaging waar Roermond mee te maken heeft. Ik ben ervan overtuigd dat deze challenge leidt tot mooie projecten die breed toegepast kunnen worden voor mobiliteitsvraagstukken in de rest van Nederland en in Vlaanderen.”

  Bij de lancering waren circa 50 vertegenwoordigers aanwezig uit het onderwijs, het vakgebied mobiliteit, het bedrijfsleven en de overheid. Zij hebben gedurende de dag geluisterd naar inspirerende sprekers over de toekomst van mobiliteit en in groepssessies meebepaalt welke uitdagingen en kansen er spelen binnen mobiliteit en transport in de toekomst. Daaruit zijn concrete maatschappelijke opgaven gekomen die geadresseerd mogen worden in de challenge, eenieder kan hiertoe zijn idee, concept of oplossing indienen. Op de dag onstonden veel nieuwe verbindingen en al wat eerste ideeen onder de aanwezigen. “Het is van belang dat we mekaar blijven opzoeken en breed blijven nadenken over mobiliteit in – en buiten – Roermond”, aldus mede-initatiefnemer Jan Willem Boots van de firma Kragten.

  Oproep
  Wethouder Fick-Moussaoui maakte tevens de oproep voor inzendingen wereldkundig. “We zijn op zoek naar creatieve, vernieuwende out-of-the-box ideeen voor ons eigen mobiliteitsvraagstuk. Ik doe graag de oproep aan iedereen om mee te denken, deze challenge te verspreiden in zijn of haar netwerk en goede ideeën in te zenden.” Aan de challenge is een prijsvraag gekoppeld waaraan iedereen die geïnteresseerd is in mobiliteitsvraagstukken kan deelnemen.

  Inzendingen voor de challenge zijn mogelijk van 2 december tot 23 april 2017 via www.mobilitychallenge.nl/roermond. Mei volgend jaar mogen de beste ideeën zichzelf presenteren bij een afsluitend Boostcamp congres, aan een breed publiek van investeerders, bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheidsinstellingen. De uiteindelijke winnaar ontvangt een geldprijs van €5.000 en de mogelijkheid tot het verkrijgen van verdere financiering en professionele ondersteuning voor zijn/haar idee. Er zal ook een geldprijs van €1.500 beschikbaar worden gesteld voor het meest innovatieve idee ingezonden vanuit het onderwijs, door jongeren onder de 21 jaar. De challenge is mede mogelijk gemaakt door Kragten, RESOLVE, McArthurGlen Groep, de Provincie Limburg en de Gemeente Roermond.

  Startsein RESOLVE in Roermond
  Tijdens de lancering van de Mobility & Transport Innovation Challenge is ook het startsein gegeven voor het Europese project RESOLVE. Roermond is projectleider van dit project waarin 8 Europese steden en de Erasmus Universiteit Rotterdam de komende 5 jaar samenwerken. In RESOLVE bundelen partners hun kennis en ervaring om de betrokkenheid van de retailsector bij het opstellen van verkeersbeleid te vergroten. Op lokaal niveau gebeurt dit met het opstellen van een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (in het Engels SUMP genaamd), op regionaal en landelijk niveau door de met RESOLVE opgedane kennis en ervaring breed te verspreiden en op Europees niveau door een aanvulling op de SUMP-richtlijnen voor te stellen. RESOLVE wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en mogelijk gemaakt door het INTERREG Europe programma van de Europese Unie.